Nema tog slova, riječi, ni jezika kojima možemo opisati tugu i bol koji su nas shrvali saznanjem da se moramo zauvijek oprostiti od naše Natalije Raucher, prevoditeljice, sudskog tumača, turističkog vodiča, kolegice, prijateljice, našeg vedrog duha udruge. Iako su nam riječi glavni alati, uz sve silne rječnike brojnih jezika, danas ih jednostavno ne pronalazimo.

Natalia je u našu udrugu unosila nepresušnu vedrinu. Uz njezine poruke i najteži je dan postao lakši i veseliji. Iako u gužvi da na vrijeme završi prijevod ili pomogne klijentu, uvijek je nalazila vremena proslijediti nam neku informaciju za koju je smatrala da će nam biti korisna. Njezin nesebični doprinos udruzi i članovima činio nas je boljim ljudima i boljim prevoditeljima.
Bila je i ostat će zauvijek naš dobri, vedar duh, uvijek spremna na šalu, osmijeh i toplu riječ.
Natalia, nedostajat ćeš nam neizmjerno i u našim ćeš srcima biti zauvijek! Neka ti je laka zemlja i miran put u nebeska prostranstva!
Tvoji prijatelji i kolege iz Udruge STIP Rijeka

Natalia Raucher (1975. – 2021.)

Natalia Raucher rođena je 12. 4. 1975. godine u mjestu Gorki u Bjelorusiji. Završila je Ekonomski fakultet u Bjelorusiji, a po dolasku u Hrvatsku upisuje Filozofski fakultet u Rijeci gdje usavršava svoj hrvatski jezik te 2016. godine službeno postaje sudski tumač za ruski i bjeloruski jezik, spajajući tako tri jezika, tri kulture, tri naroda. Tri godine kasnije završava i Program za turističke vodiče na Visokoj poslovnoj školi PAR u Rijeci te dodatno se usavršava za interpretatora baštine.
Bila je iznimno aktivan član Udruge sudski tumači i prevoditelji – podružnice Rijeka od samih početaka djelovanja udruge te svojim radom, zalaganjem i informiranjem članova doprinosila kako razvoju udruge, tako i svakom njezinom članu.