U petak, 6. 12. 2019., u Trstu je održana konferencija „Nuovi percorsi in interpretazione: il ruolo delle associazioni“ (Novi smjerovi u prevođenju: uloga udruga). Na konferenciji su se predstavile najveće talijanske udruge prevoditelja: AITI, ANITI, Assointepreti i AIIC Italia.

Predavanju su prisustvovale naše članice Katja Anić i Mirena Čalmić te predsjednica STIP-a Rijeka Maja Lazarević Branišelj. Na predavanju se govorilo o ulogama udruga danas te o izazovima i problemima s kojima se prevoditelji najčešće susreću. Drago nam je da i naša Udruga prati trendove koji su aktualni u ostatku Europe, odnosno da svojim aktivnostima potičemo članove na stalno usavršavanje i umrežavanje te da doprinosimo vrednovanju struke.

Dobili smo i korisne informacije o ustrojstvu udruga te o promociji, što ćemo svakako pokušati primijeniti i u našoj Udruzi.

Predstavnice udruge sastale su se i s predstavnicom Odsjeka za hrvatski i srpski jezik na Fakultetu za prevoditelje u Trstu te su dogovorile buduću suradnju radi informiranja studenata o aktivnostima naše Udruge.