And we’re stayin’ alive, stayin’ alive
Ah, ha, ha, ha, stayin’ alive, stayin’ alive
Ah, ha, ha, ha, stayin’ alive…
Zvuče li vam poznato gornji stihovi? A jeste li znali da se ova stara i lako pamtljiva pjesma koristi kao ritam baza za masažu srca?
U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja. Godišnje je to 9000 ljudi. U našoj zemlji stopa preživljavanja u tim situacijama manja je od 10 %. Brzom i pravilnom reakcijom unutar prvih 3-5 minuta stopa preživljavanja može se povećati na više od 50 %.
Iznenadni srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje. Odgađanje postupka oživljavanja i isključivo čekanje na dolazak hitne medicinske službe smanjuju mogućnost preživljavanja za 10-12% istekom svake minute.
Edukacijom građana za provođenje postupaka oživljavanja uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) potiče se odgovorno ponašanje i sprečava loš ishod iznenadnog srčanog zastoja.
Na edukaciji koju su nam održali Emilija i Milan Lazarević sa Zavoda za hitnu medicinu PGŽ imali smo prilike naučiti, vidjeti i isprobati oživiti lutku sa srčanim zastojem. Brojni su se članovi i ne-članovi STIP-a odazvali uviđajući važnost ove edukacije i primjenu znanja u široj zajednici, u našem svakodnevnom okruženju.
…i zato, sljedeći put kad čujete na radiju “Stayin’ alive” nemojte promijeniti kanal već naučite pjesmicu jer nikad ne znate kad bi vam taj ritam mogao zatrebati.